Nasib Peniaga Kecil Melayu & Sijil Halal
Salah seorang usahawan dibawah program coaching saya
baru-baru ni beritahu saya ada hotel yang nak langgan makanan sejuk beku beliau
tapi sebab tak ada pengiktirafan sijil Halal jadi hotel tak jadi nak ambik.
Mungkin hotel tu lepas ni akan pegi kepada pengusaha berbangsa cina@india
(non-muslim) yang ada sijil halal untuk dapatkan bekalan :). Rasanya agak
kelakar kan. Bagi saya, saya lebih yakin makan makanan pengusaha melayu@muslim
dari pengusaha non-muslim walaupun diaorang ada sijil halal, pada saya keyakinan
saya bukan terletak pada kertas (sijil halal) tetapi pada 'kalimah tauhid' yang
kita lafaskan. Kita pun tahu dah berapa banyak PENGUSAHA NON-MUSLIM yang ada
sijil halal TAPI MELANGGAR PROSEDURE HALAL dan ini ADALAH FAKTA BUKAN AUTA.
Pernah sekali saya sarapan pagi di 'warong tepi jalan
gombak' saya nampak makcik hantar kueh untuk diletakkan di warong tu, saya mula
terfikir agaknya inilah NASIB PENGUSAHA MAKANAN MELAYU MUSLIM HANYA LAYAK
DIWARONG-WARONG. Sembang saya kali ni tentang pengusaha kecil-kecilan yang
sepatutnya kita BANTU DAN MUDAHKAN MEREKA BERNIAGA SUPAYA MENDAPAT TEMPAT DAN
BOLEH KEMBANGKAN PASARAN. Kaedah implementasi persijilal halal yang ada
sekarang hanya lebih mengekang dari membantu mereka.
Terdahulu sebelum ini saya pernah pergi ke UPM untuk program
UCTC di UPM, masa tu saya berjumpa dengan Dr.Azhar antara lain hasil dari
perbincangan, UPM beritahu saya Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) ada lebih kurang 200,000.00 ahli dan hanya 17 orang/syarikat
sahaja yang berjaya dimendaftar untuk persijilan Halal. Ini baru mendaftar
bukannya dapat sijil halal lagi. Bila saya tanya kenapa hanya 17 orang,
Dr.Azhar kata sebab diaorang tak tahu guna komputer. Ini pun satu masalah lagi
dan perlukan khidmat bantuan dari sahabat-sahabat usahawan yang lain.
Komen saya:
Apa kata kita kategorikan Persijilan Halal pada PEMILIK
MUSLIM dan PEMILIK NON-MUSLIM.
1. Pemilik Muslim (Mungkin Sijil bewarna Hijau)
Bagi pemilik muslim kita gunapakai sistem seperti JPJ. Bagi
yang baru mendaftar untuk mendapatkan sijil halal kita berikan sijil 'L' dengan
syarat premis telah diperiksa dan ini adalah untuk sementara. Jadi mereka ada
peluang untuk pasarkan makanan mereka dihotel-hotel dan kumpulkan model untuk
besarkan perniagaan yang seterusnya boleh dapatkan sijil halal.
Sementara bagi sijil 'P', pemilik telah menerima sijil halal
tetapi berada didalam tempoh percubaan selama 2 tahun bagi mempastikan pemilik
terus mengutamakan aspek kebersihan, penggunaan pekerja muslim, mengambil dan
mendapatkan belakan mentah dari peniaga muslim dan sebagainya.
2. Pemilik Non-Muslim (Mungkin Sijil bewarna Merah)
Dengan menggunakan sijil warna yang berasingan membolehkan
pengunjung tahu dan lebih berhati-hati. Begitu juga peniaga non-muslim
disebabkan ini juga mereka akan lebih berhati-hati untuk menjaga prosedure
halal. Bagi pemilik sijil berwarna merah kita ikut prosedure yang ada sekarang
cuma ditambahkan sistem bintang. Berjaya dapat sijil Halal kita bagi 5 bintang
dan setiap kali melakukan kesalahan (melanggar syarat halal) 1 bintang akan
ditolak dan mugkin penarikan semula sijil halal. Penolakan bintang ini akan
berstatus kekal. Jadi pengusaha non-muslim tidak akan ambil sambil lewa kerana
tidak mahu kekurangan bintang dan seterusnya menimbulkan syak dan keraguan bagi
pengunjung beragama islam.
Nota: Perlaksanaan sijil halal ni perlu diteliti semula atau
wujudkan kaedah/sistem berperingkat/pengkelasan. Betul kita perlukan satu
standard khas bagi tujuan jangkapanjang tetapi kita juga mesti melihat 'quick
win' atau dapatan jangpendek supaya memberikan galakan kepada pengusaha
bumiputera@muslim bagi mengembangkan pasaran mereka dan bukannya menyekat
mereka dari maju kehadapan. Harap pengusaha makanan muslim terutamanya akan
dapat pembelaan kerana jumlahnya amat ramai dan perlukan keperihatinan dari
badan yang berwajib.
Comments
Post a Comment