10 PERKARA PEMILIK GERAI KENA TAHU UNTUK BERJAYA
Pagi tadi saya ke Lazeez, Laziez ni gerai makan
sahabat saya, tuan Jakfar Rosli. Saya
dah janji dengan tuan jakfar nak datang ke gerai dia dah lebih sebulan dan
akhirnya pagi ni baru dapat peluang. Saya selalu beritahu sahabat-sahabat saya,
'dalam hidup ni kita memang akan sentiasa sibuk dan tak ada masa, jadi kita
yang kena adakan masa'. Untuk tu saya adakan masa hari ni untuk ke bangi
melawat tuan Jakfar.
Untuk lebih ikhlas lagi sepatutnya hari ini saya
ada appointment tapi semalam saya dapat call appointment tu dibatalkan, nasib
baiklah 'to do list' saya yang pending sangat banyak dan antara 'to do list'
yang tertangguh adalah melawat Laziez. Apapun sebelum saya kongsikan tentang
visit saya ke Laziez ni saya nak share sikit tentang 'appointment' @ temujanji.
Memang ada individu yang suka buat temujanji tapi setakat dimulut saja tanpa
masukkan dalam kalender dan block date tu.
Sebenarnya saya sangat tak suka orang yang buat
'janji@appointment' dan kemudian simply cancle sebab ada hal-hal lain kononnya.
Mudahnya macam inilah, kalau harini kita agree nak adakan temujanji kita
sepatutnya masukkan terus dalam kalendar dan block date tu. Jadi bila ada orang
lain nak buat appointment takla clash dengan date yang kita dah block. Bab
appointment ni nampak mudah tapi sebenarnya ia menunjukkan kredibiliti kita dan
sikap kita, okey tu jer bab 'tak menetapi janji' takut nanti ada yang panas
telinga.
Saya sampai Laziez dalam pukul 8.00pagi. Habis Teh
Tarik dan Mee Rebus sepinggan tapi tuan Jakfar masih tak perasan saya kat situ,
sampaila order kedua, Lontong & Kopi-O baru tuan jakfar nampak saya. Amboi!
Bagus business dia pagi ni. Tak lama saya di Laziez sahabat saya puan Siti
Aminah dan Husband'nye pun join sekali dan semakin meriahla suasana J.
Apapun tadi saya kongsikan pada tuan Jakfar tentang
10 perkara penting untuk ushawan yang berniaga gerai / restaurant / cafe /
etc..etc. Saya sharekan juga untuk
sahabat-sahabt di facebook.
01.Concept: Konsep ni adalah 'look and feel' kedai
kita, macam contoh McDonald konsepnya 'family restaurant', jadi warnanya ceria
dan menunya pelbagai sebab 'family' mestilah ada menu untuk seisi keluarga.
Untuk tu, konsep adalah sangat penting untuk pelanggan kenal kita dan bezakan
kita dari orang lain.
02. Experience: Experience adalah apa yang kita
cuba tinggalkan dihati pelanggan sewaktu dia berada digerai kita dan selepas
dia balik. Seperti posting saya sebelum ni saya ada beritahu 'Good Experence =
Potential Revenue' dan 'Bad Experience = Lost Sales'. Untuk Laziez saya bagi 5
bintang sebab makanan sampai kurang dari 3 minit dari masa saya order.
03. Menu: Menu ni ada orang nampak simple tapi
sebenarnya tidak, menu yang kita buat perlu sesuai dengan konsep dan target
market kita. Pemilihan menu dan banyaknya menu juga ada implikasi pada kos
operasi dan bahan mentah. Di Laziez menunya simple tapi mencukupi. Lontong, Mee
Rebus, Satay dan Nasi Lemak Ayam Berempah – dari 4 menu utama ni kita tahu
siapa penggemarnya.
04. Price: Bila sentuh bab harga apa yang kita
perlu tahu adalah 'Business Model dan Revenue Model' kita. Bagi pengunjung yang
pertama kali datang ke Laziez tentunya akan terkejut sebab harga makanan di
Laziez ni sangat berpatutan (murah), bayangkan satay baru 70sen secucuk, Mee
Rebus dan Lontong baru RM3.50 sahaja. Tapi Laziez ada rahsia Business Model dan
Revenue model yang membolehkan dia maintan harga semurah tu, nak tahu camana
kena tanya tuannya J
05. Parking: Pakir ni penting sebab tanpa paking
yang cukup atau susah nak parking, pelangga tak akan nak datang ke tempat kita,
kalau datang pun mungkin sekali sahaja. Jadi nasihat saya bagi sahabat-sahabat
yang berniaga cuba sedaya upaya cari tempat yang mudah parking dan kalau boleh
yang FREE parking.
Saya rasa cukuplah saya cerita lima ni dulu lagi
lima (5) diwaktu-waktu yang akan datang bila saya review tempat sahabat-sahabat
saya yang lain, kalau tak nanti ada yang marah saya sebab semua posting saya
panjang-panjang dan lebih nak membacanya.
Untuk sahabat-sahabat saya nak nak try sarapan pagi
yang hebat boleh la ke gerai Laziez di 3365, Jalan 18/31, Taman Sri Serdang.
Tampatnya belakang UPM atau belakang JPN. Guna Waze untuk mudah kesana. Untuk
tuan Jakfar dan puan Siti Aminah & Husband, terim kasih belanja saya
sarapan dan semoga Allah permudahkan rezeki dan keberkatan.
Comments
Post a Comment